Siirry sisältöön

Voimaa vanhuuteen – ensiaskeleista täyteen vauhtiin

Voimaa vanhuuteen -ohjelma täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Voimaa vanhuuteen -työtä tehdään rinnalla kulkien, eri sektoreita yhdistäen, toimijoiden ja iäkkäiden kokemusta kuullen sekä parhaaseen tietoon luottaen, kirjoittaa Elina Karvinen, Voimaa vanhuuteen -ohjelman ohjelmajohtaja vuosilta 2005–2019.

Tutkimustiedot voimaharjoittelun hyödyistä jopa raihnaisille vanhuksille saivat aikaan valtavan innostuksen. Tieto avasi 90-luvulla ovet käytännön sovelluksiin. Niinpä Ikäinstituutti pyöritti kymmenen vuotta ennen Voimaa vanhuuteen -ohjelmaa täydennyskoulutuksia ”Voimaa vanhuuteen – kuntosalit vanhusten käyttöön” ja ”Kaatumiset kuriin – vanhusten tasapainoharjoittelu”.

Etsin kunnes löydän sun….

Kuinka ikäihmisten voima- ja tasapainoryhmät polkaistaan vauhtiin? Kahdeksan kunnan Voitas -projektissa (2003–2005) kohderyhmäksi terävöityi itsenäisesti kotona asuvat yli 75-vuotiaat alkavin toimintakyvyn ongelmin. Siinäpä Voimaa vanhuuteen koetinkivi ja ikuisen inspiraation lähde: keitä ja missä nämä harjoittelusta eniten hyötyvät ikäihmiset ovat?

Sydäntä sykähdyttävin kokeilu tehtiin Pyhäselässä, missä varustettiin vanha linja-auto Woimavaunuksi. Se jyskytteli sivukylille tarjoamaan opastettua kuntosaliharjoittelua. Menestys oli melkoinen ja harjoittelun vaikutukset ”ihan hirveet”, kuten eräs iäkäs nainen haastattelussa kertoi. ”Mieskin on huomannut, että pääsen nousemaan tuolille”.

Jyväskylän tutkijoiden kanssa viimeisteltiin koulutusohjelmat Vanhusvalmentajille, Kunnon Hoitajille ja Vertaisvetureille. Tiedon jakoon valmennettiin valtakunnallinen Voitas -kouluttajaverkosto. Yhteinen kieli, mieli ja toimintamalli liimasivat yhteen erillään olevia sektoreita.

Järjestöjen juhlaa

Valtioneuvoston periaatepäätös 2002 käynnisti kansallisen voimaharjoitteluohjelman kotona asuville ikäihmisille. Ikäinstituutti valikoitui koordinaattoriksi vuonna 2005, ja rahoituksesta huolehti RAY. Tehty pohjatyö oli herättänyt kentän luottamuksen, jota ravitsi eri sektoreita yhdistävä koulutusohjelma ja inspiroi tarjottimellinen voima- ja tasapaino- eli VoiTas-toimintamalleja. Seuraavat viisi vuotta 35 erilaista järjestöä kehitti hyviä käytäntöjä Ray-avustuksen ja Ikäinstituutin mentoroinnin turvin. Ne saivat asiasisällön lisäksi tukea projektinhallintaan, viestintään ja arviointiin.

Ikäinstituutille järjestövaihe oli syväsukellus mitä erilaisimpien kulttuurien, paikkakuntien ja olosuhteiden maailmaan. Opittiin myös, kuinka monet asiat estävät ikäihmisen harjoittelua: Yksinäinen ei lähde liikuntaryhmiin, vähävarainen ei osta bussilippua, omaishoitaja ei jätä hoidettavaansa ja senioripuisto ilman ohjaajaa on pelottava.  Saimme todistaa, kuinka hienosti ketterät paikallisjärjestöt ratkoivat ja purkivat ikäihmisten arjen esteitä. Hyvät käytännöt syntyivät ennakkoluulottomista kokeiluista, halusta tehdä paremmin ja kyvystä kuunnella ikäihmisiä. Ikäinstituutti kiteytti työnsä tueksi ryhmämentoroinnin mallin.

Hyvät käytännöt opitaan ja jaetaan voimaverkostossa

Järjestövaihe osoitti toiminnan vakiintumisen pulmakohdat: tarvittiin kuntien sitoutumista. Jotkut valtakunnan vaikuttajat epäilivät kuntien motivaatiota hakeutua ohjelmaan. Huoli osoittautui turhaksi.  Kuntien sosiaali- ja terveystoimi sekä liikuntasektori ymmärsivät hyvin, että hyväkuntoiset ikäihmiset ovat voimavara ja huonokuntoiset talousuhka – toimintaa organisoivat järjestöt puolestaan kätevä, pätevä ja taloudellinen ratkaisu. RAY:n järjestötuen ohella kuntien mentorointia avustivat opetus- ja kulttuuri- sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

Voimaa vanhuuteen -työtä tehdään rinnalla kulkien, eri sektoreita yhdistäen, toimijoiden ja iäkkäiden kokemusta kuullen sekä parhaaseen tietoon luottaen. Hienoa on havaita, että ikäihmisten liikunta on saanut ansaitsemansa huomion. Ykköshaasteena on kasvavan vanhusväestön lisääntyvä ryhmäliikunnan tarve. Koeteltavina ovat nyt hyvinvointialueet erityispiirteineen.

Mistä tietää, että Voimaa vanhuuteen on onnistunut

Olin marjastamassa. Kohtasin keskellä ”ei mitään” iäkkään naisen. Hän nousi mättäältä kehuen, kuinka helppo hänen on nykyään päästä ylös. Hän on nimittäin aloittanut reisiprässitreenit. Sitten hän piti minulle VoiTas-sanoin voidellun alustuksen voimaharjoittelusta sekä kannusti kuntosalille. Viesti iäkkäältä ikääntyvälle toimii!

Voimaterveisin Elina Karvinen

Elina Karvinen, TtL, LitM, toimialapäällikkö ja Voimaa vanhuuteen -ohjelmajohtaja (2005–2019), työskenteli Ikäinstituutissa vuodesta 1982 eläkkeelle jäämiseensä asti. Elämäntehtävänä hänellä on ollut yhdenvertaisten ja sisällöllisesti laadukkaiden liikuntatoimintojen kehittäminen ikäihmisille. Erityinen painopiste hänen työssään ovat olleet ihmiset, joiden osallisuus liikuntaan ei ole itsestään selvää. Lähestymistapana on ollut toimintatutkimuksellinen ote ja verkostotyö.